Christian Antoni Möllerop

Vice förbundsordförande RFSL

Du kan göra skillnad- skänk en gåva till hbt-flyktingar i jul!

Kategori: Allmänt

Det blir allt svårare att få asyl i Sverige. Fler asylsökande får avslag och många tvingas gömma sig eftersom det är omöjligt för dem att återvända.

 

Hbt-personer (homosexuella, bisexuella och transpersoner) tvingas ofta fly på grund av förföljelse från myndigheter eller från familjen, vilket gör det omöjligt att leva öppet som hbt-person.

 

Avslag på hbt-flyktingars asylansökan motiveras ofta av Migrationsverket och Migrationsdomstolen med att man kan leva dold i sitt hemland utan att någon behöver få veta om ens sexuella läggning eller könsidentitet. Detta är INTE ett rimligt alternativ. Ingen ska behöva dölja sin identitet, eller tvingas leva under hot och i skräck för vad som skulle hända om den blev känd.

 

RFSL stödjer hbt-flyktingar både genom juridisk rådgivning i asylprocessen, terapeutiska samtal och genom att hjälpa till med boende och matpengar. Behovet är enormt och vi vädjar nu i juletid om ekonomiskt stöd.

50, 100 eller 200 kronor kan göra stor skillnad!


Hela det insamlade beloppet går till behövande - inte en krona går till administration eller andra omkostnader.

 

Just nu är det väldigt många hbt-flyktingar som kommer i kontakt med RFSL. Situationen för dem ser väldigt olika ut men de flesta behöver såväl juridiskt som ekonomiskt stöd.  Några av de vi för tillfället har kontakt med är

 

- En lesbisk flykting från Kenya som just fått ett avslag på sin asylansökan. Migrationsverket hänvisade i avslagsmotiveringen till att de uppfattade hennes berättelse som märklig och osannolik när hon berättade att hennes partner i hemlandet hade blivit dödad. De tyckte inte heller att situationen för homosexuella är så farlig i landet trots att det är förbjudet enligt nationell lag. Hennes ärende har nu anmälts till Europadomstolen för mänskliga rättigheter i Strasbourg.


- En ung kille från Syrien som kom till Sverige tillsammans med sin yngre bror när båda var under 18 år . Båda saknar familj och släkt i hemlandet.  Han har nu blivit ”myndig” och får inte längre bo tillsammans med sin bror, utan har omplacerats till ett boende för vuxna. Detta trots att bröderna är varandras enda stöd.
Tidigare i år fick han ett avslag från Migrationsverket som grundar sig på en landrapport som senare ändrats och där uppgifterna om situationen för homosexuella i Syrien togs bort. Migrationsverket tycker dock inte att det finns skäl att ompröva ärendet trots att ny landinformation visar att situationen för hbt-personer i Syrien har försämrats. Stödfonden har bland annat betalat vinterkläder till honom då Migrationsverket vägrade ge honom några.

 

Om du hellre vill betala via Plusgiro så är kontonumret 302718-2 (mottagare Hbt-flyktingars stödförening)

Att göra i ordning kan vara svårt för en chef

Kategori: Allmänt

En underbar mejlkorrespondens jag hittade på nätet om personalchefen Petras utmaningar....

Från: Petra Svantesson, personalchef
Datum: 1 december
Ämne: Julfest

Härmed inbjudes alla till kontorets julfest som kommer att äga rum 23 december med början kl. 12.00 i festsalen på Stekhuset. Ingen bartender, men mycket starkglögg! En liten orkester kommer att spela traditionella julsånger... sjung gärna med! Och bli inte överraskade om vår vd dyker upp utklädd till jultomten!

Från: Petra Svantesson, personalchef
Datum: 2 december
Ämne: Julfest

I gårdagens e-postbrev menade jag inte alls att utesluta våra judiska anställda. Vi känner till att Hanukkah är en viktig högtid som ofta infaller samtidigt som julen, även om det olyckligtvis inte är så i år. Dock kommer vi fr.o.m. nu att kalla festen vår "högtidsfest". Samma policy gäller anställda som firar någon afrikansk avgudahögtid vid detta tillfälle. Glada nu?

Från: Petra Svantesson, personalchef
Datum: 3 december
Ämne: Högtidsfest

Angående det påpekande jag fick från en medlem i Anonyma Alkoholister där han/hon bad om ett bord för de som inte dricker... du skrev inte under med ditt namn. Jag hjälper gärna till men om jag ställer en skylt med "Endast AA" på bordet, så är du inte anonym längre. Hur skall jag gå tillväga? Någon?

Från: Petra Svantesson, personalchef
Datum: 7 december
Ämne: Högtidsfest

Vilket mångkulturellt företag vi är! Jag hade ingen aning om att muslimernas heliga månad Ramadan börjar 20 december och att de då inte får äta, dricka eller ha intimt umgänge på dagtid. Där rök festen! Allvarligt talat, vi kan förstå att en festlighet vid denna tiden på året inte passar våra muslimska anställdas tro. Stekhuset kanske kan servera er mat mot slutet av festen eller låta er ta med den hem, packad i små foliesvanar. Är det OK? Jag har i alla fall ordnat det så att medlemmar i Anonyma Okynnesätare sitter längst bort från dessertbuffén och gravida kvinnor får bordet närmast toaletterna. Har jag missat något?

Från: Petra Svantesson, personalchef
Datum: 8 december
Ämne: Högtidsfest

Så 22 december infaller vintersolståndet... vad vill ni att jag skall göra, steppa på era huvuden? Säkerhetsföreskrifterna på Stekhuset tillåter inte att vi tänder en eld inomhus för att hylla Jordgudinnan, men vi skall försöka få in er shamanska trumcirkel när orkestern pausar. OK???

Från: Petra Svantesson, personalchef
Datum: 9 december
Ämne: Högtidsfest

Snälla ni, det finns inga ondskefulla undertoner i att vd:n klär ut sig till jultomten! Vad man än tycker om vd:n så är han bara en liten rödklädd man och inte djävulen.
Det är tradition fattar ni väl, precis som äggförgiftning vid påsk, slagsmål på midsommar och fel present på ens födelsedag. Kan vi försöka ta det för vad det är?

Från: Petra Svantesson, personalchef
Datum: 10 december
Ämne: Högtidsfest

Vegetarianer!?!?!? Jag har fått nog av er!!! Vi skall ha festen på Stekhuset vare sig ni gillar det eller inte så ni kan sitta tyst och stilla vid bordet längst bort från "dödsgrillen" som ni så lustigt kallar den och ni skall få er #*%^&*! salladstallrik, inklusive obesprutade tomater... men ni vet väl att de också har känslor? Tomater skriker när man delar dem. Jag har hört dem skrika, jag hör dem skrika just nu!

Från: Karin Jonsson, tillförordnad personalchef
Datum: 14 december
Ämne: Petra Svantesson och högtidsfesten

Jag är säker på att jag för allas talan när jag önskar Petra Svantesson ett snabbt tillfrisknande från hennes stressrelaterade sjukdom och jag kommer att fortsätta förmedla era kort till henne på vilohemmet. Till dess har styrelsen bestämt att vi ställer in vår högtidsfest och ger alla betald ledighet den 23:e.

Rasistseger med gamla anor

Kategori: Allmänt

Skriver i sista nummeret av Kom Ut om rasisme och SD, http://www.tidningenkomut.se/. Här kan ni läsa artiklen!


1933 håller jazzlegenden Louis Armstrong konsert i Stockholm. I Aftonbladets recension skriver schlagerkompositören Gösta Rybrant om »Negerfröjd på Auditorium « och konstaterar att konserten » gjorde slut på den gamla tvisten huruvida aporna har ett språk«. I Göteborg omtalas Armstrong som »Hr jazzkungen och människoätarättlingen ...« och han »... upphäver ett av sina vilda negroafrikanska förfäders urtjut, då och då omväxlande med ett gravhest gorillavrål från urskogen.«

 

På 1940-talet bryter andra världskriget ut och de flesta av oss är väl bekanta med nazisternas rastänk. Sverige stängde sina gränser för romer mellan 1914 och 1953. Romerna sågs som en skadlig ras som man ville begränsa. Vissa antropologer drev idén att det gick att identifiera brottslingar genom kroppsliga kännetecken. Kännetecknen var dessutom ärftliga.

 

2010 kommer Sverigedemokraterna in i riksdagen. I deras invandringspolitiska handlingsprogram står det att läsa att »Svensk är den som har en helt övervägande svensk identitet, och som av sig själv och av andra svenskar uppfattas som svensk«. SD kräver att det ska vara obligatoriskt för den som söker uppehållstillstånd att lämna fingeravtryck och DNA-test.

 

Dagen efter valet deltog jag på en föreläsning om analysföretagets United Minds valanalys som visar på att SD:s väljare finns främst bland ungdomar och »arbetarklass med hög inkomst«. Var tredje sverigedemokrat röstade mot övriga partier, inte för SD, även om partiet anses vara ett enfrågeparti. Dessa väljare definierar inte sig själva som rasister.

 

Jag tror vi har en del att lära av vår historia då vi inte sett allvaret i hur rumsrena föreställningarna är om raser, nationer, människor och kulturer. Medvetet eller omedvetet systematiseras människor fortfarande i en hierarki, på samma sätt som vi gjort i decennier. Dagens smygrasism - och smyghomofobi för den delen - är egentligen samma sak som det som nu framstår som bisarra idéer från tidigare epoker.


Rasism är alltså en genomgripande del av samhället och vi har en utmaning som är mycket mer omfattande än att hantera att SD har hamnat i riksdagen. Det är dags att göra något åt rasismen i dess olika skepnader, inte bara åt symtomen på problemet.

 

Årets RFSL-kongress antog en handlingsplan mot rasism där RFSL tydligt konstaterar att vi är en anti-rasistisk organisation och ska jobba mot alla former av förtryck. I dagens Sverige pratas det om människors lika värde, men det är fortfarande rumsrent att behandla folk olika. Det kommer RFSL aldrig att acceptera.

 

Christian Antoni Möllerop

vice förbundsordförande