Christian Antoni Möllerop

Vice förbundsordförande RFSL

Att göra i ordning julbord kan vara svårt för en chef

Kategori: Fanteri

Julbord

Från: Petra Svantesson, personalchef
Datum: 1 december
Ämne: Julfest

Härmed inbjudes alla till kontorets julfest som kommer att äga rum 23 december med början kl. 12.00 i festsalen på Stekhuset. Ingen bartender, men mycket starkglögg! En liten orkester kommer att spela traditionella julsånger... sjung gärna med! Och bli inte överraskade om vår vd dyker upp utklädd till jultomten!

Från: Petra Svantesson, personalchef
Datum: 2 december
Ämne: Julfest

I gårdagens e-postbrev menade jag inte alls att utesluta våra judiska anställda. Vi känner till att Hanukkah är en viktig högtid som ofta infaller samtidigt som julen, även om det olyckligtvis inte är så i år. Dock kommer vi fr.o.m. nu att kalla festen vår "högtidsfest". Samma policy gäller anställda som firar någon afrikansk avgudahögtid vid detta tillfälle. Glada nu?

Från: Petra Svantesson, personalchef
Datum: 3 december
Ämne: Högtidsfest

Angående det påpekande jag fick från en medlem i Anonyma Alkoholister där han/hon bad om ett bord för de som inte dricker... du skrev inte under med ditt namn. Jag hjälper gärna till men om jag ställer en skylt med "Endast AA" på bordet, så är du inte anonym längre. Hur skall jag gå tillväga? Någon?

Från: Petra Svantesson, personalchef
Datum: 7 december
Ämne: Högtidsfest

Vilket mångkulturellt företag vi är! Jag hade ingen aning om att muslimernas heliga månad Ramadan börjar 20 december och att de då inte får äta, dricka eller ha intimt umgänge på dagtid. Där rök festen! Allvarligt talat, vi kan förstå att en festlighet vid denna tiden på året inte passar våra muslimska anställdas tro. Stekhuset kanske kan servera er mat mot slutet av festen eller låta er ta med den hem, packad i små foliesvanar. Är det OK? Jag har i alla fall ordnat det så att medlemmar i Anonyma Okynnesätare sitter längst bort från dessertbuffén och gravida kvinnor får bordet närmast toaletterna. Har jag missat något?

Från: Petra Svantesson, personalchef
Datum: 8 december
Ämne: Högtidsfest

Så 22 december infaller vintersolståndet... vad vill ni att jag skall göra, steppa på era huvuden? Säkerhetsföreskrifterna på Stekhuset tillåter inte att vi tänder en eld inomhus för att hylla Jordgudinnan, men vi skall försöka få in er shamanska trumcirkel när orkestern pausar. OK???

Från: Petra Svantesson, personalchef
Datum: 9 december
Ämne: Högtidsfest

Snälla ni, det finns inga ondskefulla undertoner i att vd:n klär ut sig till jultomten! Vad man än tycker om vd:n så är han bara en liten rödklädd man och inte djävulen.
Det är tradition fattar ni väl, precis som äggförgiftning vid påsk, slagsmål på midsommar och fel present på ens födelsedag. Kan vi försöka ta det för vad det är?

Från: Petra Svantesson, personalchef
Datum: 10 december
Ämne: Högtidsfest

Vegetarianer!?!?!? Jag har fått nog av er!!! Vi skall ha festen på Stekhuset vare sig ni gillar det eller inte så ni kan sitta tyst och stilla vid bordet längst bort från "dödsgrillen" som ni så lustigt kallar den och ni skall få er #*%^&*! salladstallrik, inklusive obesprutade tomater... men ni vet väl att de också har känslor? Tomater skriker när man delar dem. Jag har hört dem skrika, jag hör dem skrika just nu!

Från: Karin Jonsson, tillförordnad personalchef
Datum: 14 december
Ämne: Petra Svantesson och högtidsfesten

Jag är säker på att jag för allas talan när jag önskar Petra Svantesson ett snabbt tillfrisknande från hennes stressrelaterade sjukdom och jag kommer att fortsätta förmedla era kort till henne på vilohemmet. Till dess har styrelsen bestämt att vi ställer in vår högtidsfest och ger alla betald ledighet den 23:e.

Trevlig helg!

Text: Anna Jönsson (översättning) Korrekturläsning: Textservice Översättning AB.

RFSL Stockholm välkomnar beslutet om utvecklande av en hbt - policy

Kategori: RFSL Stockholm

Foto av: Linnea Ornstein

Beslutet i Landstinget om en övergripande policy rörande frågor som berör homo-, bisexuella och transpersoner välkomnas av RFSL Stockholm. - En policy bör utvecklas till ett handlingsprogram med konkreta åtgärder som förpliktigar Landstinget att arbeta med diskrimineringsfrågor inom alla sektorer, säger verksamhetschef i RFSL Stockholm, Christian Antoni Möllerop.


RFSL Stockholm hänvisar till Oslo kommuns ”Handlingsplan mot diskriminering av lesbiske, homofile og bifile – for likeverd og mangfold”. Handlingsplanen fattade kommunfullmäktige beslut om för tre år sedan och det var en omfattande plan med 40 olika åtgärder som kommunen åtog sig att genomföra över tre år för att motverka diskriminering på grund av sexuell orientering. Planen blev historisk i Norge, nu har de flesta län och ett större antal kommuner fattat beslut om egna lokala handlingsprogram efter bland annat press från regeringen och LLH, Norges motsvarighet till RFSL.

 

- Kommuner och län har ett ansvar för att genom sina strukturer jobba för att motverka diskriminering. Oslo – modellen kan i så fall vara till inspiration i arbetet med att ta fram en policy inom Stockholm län. Vi vill också understryka att framtagande av en hbt – policy måste resultera i konkreta åtgärder som förpliktigar, säger Möllerop.

 

Stockholms län har utvecklat ett omfattande handlingsprogram för sitt HIV/STI preventiva arbete. RFSL Stockholm menar att arbetet med att ta fram en hbt - policy inom länet bör genomföras efter samma modell.

 

- Länet har många olika ansvarsområden  och inom alla verksamheter bör konkreta åtgärder bli genomförda. Det handlar om allt från genomgång av bidrag till frivilliga organisationer och hur dessa jobbar med diskrimineringsfrågor till hur länet ser på jämställdhet och hbt – inkludering bland sina ägna anställda.

 

- En hbt - policy är varmt välkommen och vi ser fram emot ett samarbete kring framtagande av policyn och de konkreta åtgärderna, avslutar Möllerop

 

Länk till Oslo planen: http://www.bydel-grunerlokka.oslo.kommune.no/enhet_for_mangfold_og_integrering/oxlo/om_oxlo/article120133-34118.html

Hvor er Lydia Wahlströms hode??

Kategori: Allmänt

I ett år har vi blitt kontaktet av en kvinne som vil vite hvor bysten av Lydia Wahlströms hode befinner seg. Helt enkelt, hvem har tatt Lydia, og hvordan skal man forklare at hodet er borte, hodet is no more? Hvordan forklare at vi har stor respekt for Lydia når det eneste vi kan si til vårt forsvar er at vi har et lager som vi kaller for "Lydia rommet", som forøvrig skal renoveres på grunn av kloakklukt?

Vi har hatt noen utfordringer idag, det er noe vi i RFSL Stockholm synes er fint.

Lydia vår Lydia

Lydia ble födt i 1869 og var en av Sveriges mest kjente forkjempere for stemmerett for kvinner. Hun jobbet som lærer og hadde doktorgrad i historie. Lydia var faktisk den andre kvinnen i historien som fikk en doktorgrad i historie etter Ellen Fries. Ellen Fries er forøvrig også en svært interressant kvinne om man vil lese om kvinnerettshistorie. Men tilbake til Lydia, for det er henne alt dette handler om. Lydia er kort og godt en betydelsesfull kvinne i svensk historie, og spesielt kampen for kvinners rettigheter. Lydia var en av de mest sentrale personene i svensk kvinnebevegelse.

Det har seg sånn at RFSL Stockholm i sin tid fikk en byste av Lydia. Nå er bysten forsvunnet og RFSL Stockholm er blitt kontaktet uttalige ganger av en kvinne som vil vite hvor vi har Lydia, hvor hun står i våres lokaler og hvordan vi tar vare på Lydia.

Det store problemet er at ingen vet hvor Lydia er. Det har gått så langt under året at flere mailkorrespondanser mellom tidligere tillitsvalgte, tidligere og nåværende ansatte har florert og det store spørsmålet har vært, hvor er Lydia Wahlströms hode?

Idag ble vi igjen kontaktet av kvinnen som ønsker å ta vare på bysten. Denne gangen holdt det ikke med en mail, kvinnen dukket opp på kontoret og har spurt flere om hvor hodet er. Svaret hun fikk var det samme, vi vet ikke. Hodet er forsvunnet, hodet is no more.

Hvordan skal man forklare noen at ett hode er forsvunnet og at det ikke handler om at vi ikke respekterer Lydias historie? Hvordan forklare en kvinne som virkelig ønsker å få Lydia`s byste hjem til seg at den ikke finnes på huset? Hvordan forklare at vi har stor respekt for Lydia når vi ikke finner bysten og det eneste vi kan si til vårt forsvar er at vi har et lager som vi kaller for "Lydia rommet" som nå skal renoveres på grunn av kloakklukt?

Vi har brukt mye tid på hodet og mange har blitt involvert i kartleggingsarbeidet og etterforskningen etter det tapte hode. For cirka seks måneder siden var det stor jubel i lokalene når ryktet begynte å spre seg om at etterforskningen som hadde involvert cirka 50 mennesker hadde gitt resultater. Bysten på pianoet var hodet vi letet etter!

Men det falt som et stort slag om brystet da ryktet hadde nådd kvinnen som vil ha Lydia i odel og eie. Hun kunne fortelle oss at hodet på pianoet var så definitivt ikke av Lydia. Bysten på pianoet var verken Lydia eller fin. Bysten av Lydia var derimot en vakker byste som skulle behandles med respekt.  Bysten på pianoet var en annen, og forøvrig var den skam at det var den bysten som sto på pianoet og ikke Lydia.

Når dette kom for dagen hjalp det heller ikke med unskyldningen om at pianoet spiller falskt og at vi ikke følte det naturlig å ha Lydias byste stående på pianoet, i respekt for Lydia og hennes historie må vite.

Så jeg lurer, vet noen hvor det helvetes hodet ER???