Christian Antoni Möllerop

Vice förbundsordförande RFSL

Rasistseger med gamla anor

Kategori: Allmänt

Skriver i sista nummeret av Kom Ut om rasisme och SD, http://www.tidningenkomut.se/. Här kan ni läsa artiklen!


1933 håller jazzlegenden Louis Armstrong konsert i Stockholm. I Aftonbladets recension skriver schlagerkompositören Gösta Rybrant om »Negerfröjd på Auditorium « och konstaterar att konserten » gjorde slut på den gamla tvisten huruvida aporna har ett språk«. I Göteborg omtalas Armstrong som »Hr jazzkungen och människoätarättlingen ...« och han »... upphäver ett av sina vilda negroafrikanska förfäders urtjut, då och då omväxlande med ett gravhest gorillavrål från urskogen.«

 

På 1940-talet bryter andra världskriget ut och de flesta av oss är väl bekanta med nazisternas rastänk. Sverige stängde sina gränser för romer mellan 1914 och 1953. Romerna sågs som en skadlig ras som man ville begränsa. Vissa antropologer drev idén att det gick att identifiera brottslingar genom kroppsliga kännetecken. Kännetecknen var dessutom ärftliga.

 

2010 kommer Sverigedemokraterna in i riksdagen. I deras invandringspolitiska handlingsprogram står det att läsa att »Svensk är den som har en helt övervägande svensk identitet, och som av sig själv och av andra svenskar uppfattas som svensk«. SD kräver att det ska vara obligatoriskt för den som söker uppehållstillstånd att lämna fingeravtryck och DNA-test.

 

Dagen efter valet deltog jag på en föreläsning om analysföretagets United Minds valanalys som visar på att SD:s väljare finns främst bland ungdomar och »arbetarklass med hög inkomst«. Var tredje sverigedemokrat röstade mot övriga partier, inte för SD, även om partiet anses vara ett enfrågeparti. Dessa väljare definierar inte sig själva som rasister.

 

Jag tror vi har en del att lära av vår historia då vi inte sett allvaret i hur rumsrena föreställningarna är om raser, nationer, människor och kulturer. Medvetet eller omedvetet systematiseras människor fortfarande i en hierarki, på samma sätt som vi gjort i decennier. Dagens smygrasism - och smyghomofobi för den delen - är egentligen samma sak som det som nu framstår som bisarra idéer från tidigare epoker.


Rasism är alltså en genomgripande del av samhället och vi har en utmaning som är mycket mer omfattande än att hantera att SD har hamnat i riksdagen. Det är dags att göra något åt rasismen i dess olika skepnader, inte bara åt symtomen på problemet.

 

Årets RFSL-kongress antog en handlingsplan mot rasism där RFSL tydligt konstaterar att vi är en anti-rasistisk organisation och ska jobba mot alla former av förtryck. I dagens Sverige pratas det om människors lika värde, men det är fortfarande rumsrent att behandla folk olika. Det kommer RFSL aldrig att acceptera.

 

Christian Antoni Möllerop

vice förbundsordförande

Kommentera inlägget här: